Właściwości żeń-szenia

Żeń-szeń w prewencji i walce z rakiem, nowotworami.

Największe obserwacje w tej dziedzinie uczyniono jak dotąd w Korei Południowej w roku 1998. Przez blisko pięć lat obserwowano tam niezwykle liczną (4587 osób) grupę mężczyzn i kobiet, wszyscy powyżej 39 lat, którzy przez cały okres prowadzenia eksperymentu zobowiązani byli do zażywania żeń-szenia. Porównywano ich przy tym z inną grupą ludzi, podobnych do nich pod względem wieku, trybu życia, którzy deklarowali, że nigdy nie mieli do czynienia z żeń-szeniem. Rezultaty były tak niewiarygodne, że po ich opublikowaniu na całym świecie odezwały się głosy krytyczne. Podważające nie tylko statystyczną prawidłowość i standaryzację prowadzonych na tak szeroką skalę badań, ale również ich wiarygodność. Okazało się bowiem, że w grupie spożywającej żeń-szeń aż 60% zmniejszyło się ryzyko zachorowania na raka, przy czym głównie dotyczyło to nowotworów płuc i przewodu pokarmowego.

Mimo, że wiele ośrodków na świecie nie uznało tych wyników, sprawa warta jest niewątpliwie kontynuacji i dalszych badań. Zwłaszcza, że od czasu do czasu odzywają się z poszczególnych ośrodków badawczych pewne sygnał, że ekstrakty z korzeni żeń-szenia wykazują znaczące działanie inhibicyjne (hamujące) w stosunku do pewnych komórek nowotworowych.
Propozycje użycia żeń-szenia w onkologii dotyczą przede wszystkim prewencji.

Przeciwdziałanie cukrzycy

W wielu badaniach wykazano już że żeń-szeń wykazuje działanie hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi), stąd wiele prób stosowania go zarówno w zapobieganiu cukrzycy, jak i już w leczeniu czynnej postaci. Najlepsze rezultaty osiągnięto jak dotąd w tzw., cukrzycy wieku dojrzałego. Badania kliniczne (podwójna ślepa próba, placebo) na 67 pacjentach otrzymujących od 100 do 200 mg ekstraktu żeń-szenia.

Surowcem leczniczym żeń-szenia jest korzeń. Zawarte w nim unikalne, spotykane tylko u żeń-szenia substancje biologicznie czynne noszą nazwę ginsenozydów (panaxozydów). Pod względem chemicznym są to glikozydy o charakterze saponin triterpenowych. Dotychczas wyodrębniono około 16 ginsenozydów. To one odpowiedzialne są za tak szerokie spektrum działania i właściwości żeń-szenia.

Żeń-szeń ponadto zawiera mikro i makroelementy, pierwiastki śladowe i witaminy:

  • witamina A
  • witamina B1 i B2
  • witamina C
  • wapń
  • miedź
  • fosfor
  • cynk-witamina A
  • witamina B1 i B2
  • wapń
  • miedź
  • fosfor
  • cynk
  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • sód
  • siarka
  • molibden
  • w sumie prawie 200 składników

Zarówno tradycyjna medycyna chińska, jak również współczesne doświadczenia dowodzą, że żeń-szeń:

  • przeciwdziała zmęczeniu, znużeniu, bez użycia kofeiny energizuje organizm
  • działa pobudzająco (zwiększając witalność u kobiet i mężczyzn)
  • wzmacnia system nerwowy
  • przeciwdziała skutkom stresu fizycznego i emocjonalnego
  • stymuluje układ immunologiczny (odpornościowy) organizmu
  • wzmacnia pamięć, procesy myślenia i kojarzenia
  • wspomaga w leczeniu AIDS i gruźlicy
  • obniża poziom cholesterolu we krwi (sprawcę miażdżycy i nadciśnienia)
  • przyspiesza gojenie ran (w postaci maści)
  • pobudza produkcję przeciwciał przeciwwirusowych
  • obniża ryzyko wykrzepiania wewnątrznaczyniowego
  • pomaga w kontroli cukrzycy poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi
  • zmniejsza uszkodzenie komórek wywołane szkodliwym promieniowaniem
  • chroni wątrobę przed ubocznymi skutkami działania leków, alkoholu i toksyn
  • działa jak antyoxydant, zapobiegając gromadzeniu się w organizmie uszkodzonych komórek
  • odgrywa znaczącą rolę w zwalczaniu raka
  • podwyższa jelitowe wchłanianie czynników odżywczych
  • zmniejsza zmęczenie, redukuje bóle mięśniowe, przyspiesza powrót do spoczynku po wysiłku fizycznym
  • dozwolony do stosowania przez sportowców (brak działania dopingującego).

Właściwości lecznicze

W wielu publikacjach oraz ustnych przekazach podkreśla się wielokierunkowe oddziaływanie preparatów żeńszeniowych na organizm ludzki, prowadzące do poprawy jego funkcjonowania.

Streszczając, można je uszeregować następująco:

  • poprawia ogólną przemianę materii
  • zwiększa wydolność umysłową i fizyczną
  • przeciwdziała zmęczeniu
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • wzmaga działalność enzymów ustrojowych
  • działa uodparniająco na choroby (poprzez aktywację białych ciałek krwi)
  • łagodzi uszkodzenie komórek powodowane poprzez promieniowanie
  • zmniejsza uszkodzenie wątroby przez związki toksyczne (m.in. alkohol i leki, toksyny)
  • przeciwdziała fizjologicznym zmianom powodowanym przez stresy, dzięki czemu
  • ułatwia przystosowanie organizmu do zmieniających się warunków środowiska
  • poprawia pamięć
  • wzmacnia system nerwowy
  • reguluje zawartość cholesterolu we krwi
  • przedłuża życie

Między innymi udowodniono, że żeń-szeń stymuluje:

  • wydzielanie adrenaliny
  • działanie układu sercowonaczyniowego
  • działanie układu trawiennego 
  • tlenowy i beztlenowy rozkład glukozy w wątrobie i nerkach
  • funkcję gruczołów dokrewnych ( w tym gruczołów płciowych)

Taki szeroki zakres oddziaływania żeń-szenia na organizm powoduje, że uważa się go za uniwersalne lekarstwo polecane w wielu dolegliwościach, zwłaszcza wieku starczego, między innymi:

  • ogólnym osłabieniu i rekonwalescencji
  • fizycznym i umysłowym przemęczeniu
  • chorobach sercowonaczyniowych
  • przewlekłych chorobach żołądka i jelit
  • chorobach wątroby i nerek
  • cukrzycy
  • gruźlicy
  • wzmożonej senności
  • niektórych formach impotencji
  • zaburzeniach nerwowych i psychicznych
  • braku apetytu
  • chorobach nowotworowych
  • niedokrwistości

Opracowanie i konsultacje medyczne lek. med. Teresa Greczkowska-Chmiel

  • registrieren

Registrierung eines neuen Kontos

Sie haben bereits ein Konto?
Anmeldung oder Passwort zurücksetzen