Zapraszamy rolników, przetwórców, konsumentów, dostawców, przedstawicieli organizacji społecznych, aktywistów, samorządowców na konferencję :
Lokalne działania i strategie zabezpieczenia się przed globalnym kryzysem żywnościowym.
W najbliższych miesiącach może pojawić się znaczący wzrost cen żywności oraz jej poważne niedobory. Odpowiedzią na te zagrożenia powinno być jak najszybsze przemyślenie sposobów zabezpieczenia się przed skutkami załamania się rynku rolno-spożywczego.
Dotyczy to zwłaszcza takich zagadnień jak: pozyskiwanie żywności ze źródeł naturalnych i jej przechowywanie, zwiększenie jej produktywności i dostępności, utrzymanie odpowiedniej diety oraz możliwości prawnych i organizacyjnych w zakresie lokalnej wymiany żywności, tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, lokalnych struktur sprzedaży bezpośredniej i systemów zaopatrzenia.
W związku z powyższym, podczas konferencji chcemy skoncentrować się na dwóch kwestiach. Po pierwsze zachęcić i dać impuls do lokalnej integracji, pomiędzy dostawcami i odbiorcami żywności. Po drugie wykazać, że oddolna integracja i kooperacja są niezbędne to tego, by uruchomić mechanizmy społeczno-gospodarczego samorozwoju regionu.
Chcemy, aby to wydarzenie zapoczątkowało długofalowe działania na rzecz usprawnienia lokalnej i regionalnej współpracy, pozyskiwania środków finansowych, wzmocnienia i usamodzielnienia podmiotów branży w celu zabezpieczenia suwerenności żywnościowej Lubelszczyzny.
Spotkanie ma być zaczynem lokalnych działań rolników, producentów i konsumentów związanych z Lubelszczyzną, a także tych, którym bliskie są takie cele i chcieliby je realizować w innych regionach Polski. Zaproszeni są zarówno praktycy jak też przedstawiciele świata nauki.
Organizatorami konferencji są: Stowarzyszenie Konfederacja na Rzecz Reform Ustrojowych, Stowarzyszenie Inicjatyw Naukowych, Stowarzyszenie Kooperatywa Lubelska, Stowarzyszenie Wybieram Polskie, Spółdzielnia Świetlik oraz Niezależne Stowarzyszenie Lekarzy i Naukowców.
Konferencja odbędzie się w sobotę 11 czerwca 2022 r. w budynku PZMot, ul. Bolesława Prusa 8, Lublin, sala konferencyjna I p. Początek godz. 10.00. Przewidywane zakończenie godz. 14.30 . Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Program konferencji:
I. Wprowadzenie. 30 min.
A. Prof. dr hab. Ryszard Zajączkowski (KUL) , Lokalność jako konieczna przeciwwaga wobec globalizmu.
B. Dr Emilia Sykut-Domańska „ Lokalne łańcuchy dostaw żywności w kontekście globalnego kryzysu żywnościowego „
Pytania, dyskusja i wnioski
II. Część paneli tematycznych
A. Praktycy samoorganizacji i integracji społecznej opowiedzą o swoich doświadczeniach , inspirujących projektach do których można dołączyć a ich rozwijanie ,może zabezpieczyć społeczność lokalną przed sytuacjami kryzysowymi.
- Mgr Sylwia Janasz - Kooperatywa Lubelska jako przykład samoorganizacji świadomych konsumentów tworzących krótki łańcuch dostaw oraz żywą, głęboką relację dzięki obustronnie satysfakcjonującej współpracy z lokalnymi, ekologicznymi rolnikami .
- Mgr Paweł Górnik -Stowarzyszenie Wybieram Polskie………..
-Mgr. Tomasz Chodnikiewicz – Spółdzielnia Świetlik ……
Pytania, dyskusja i wnioski. 90 min.
Przerwa na kawę i herbatę 15 min. Degustacje ekologiczni żywności. (herbata żen-szeń zamiast kawy, soki eko z żeń-szeniem, topinamburu, ekologiczny Gold Gul ) cały czas w kuluarach.
Funkcjonalna żywnośc Ekologiczna Gospodarstwo Ekologiczne Kalinówka 178, 21-040 Świdnik
B. Dr inż. Ewa Jabłońska-Ryś (UP)Tradycyjne sposoby konserwowania warzyw i owoców – kiszenie. Pytania, dyskusja i wnioski. 30 min.
C. Prof. dr hab. Agnieszka Wójtowicz (UP), Projekt lubelska zrównoważona żywność szansą na poprawę dostępności do dobrej jakości żywności i umocnienia suwerenności żywnościowej Lubelszczyzny. Pytania, dyskusja i wnioski 45 min.
III. Podsumowanie i nakreślenie perspektyw dalszych działań z podziałem na grupy tematyczne. 60 min.
A. Dyskusje i wnioski w grupach
B. Zakończenie konferencji
W wielu badaniach wykazano już że żeń-szeń wykazuje działanie hipoglikemiczne (obniżające poziom cukru we krwi), stąd wiele prób stosowania go zarówno w zapobieganiu cukrzycy, jak i już w leczeniu czynnej postaci.
Skontaktuj się z nami w celu zdobycia więcej informacji.
Pyszne soki z żeńszenia:) polecam
Uprawa orkiszu sięga do korzeni rolnictwa, do czasów biblijnych. Orkisz - czyli pradawna oplewiona pszenica uprawna. Pszenica ta w poszukiwaniu coraz bardziej wydajnych odmian - została zapomniana. Obecnie jednak przeżywa swój renesans.
zawiera więcej miedzi, cynku i selenu oraz witamin A, E i D
jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego
zawiera więcej białka niż ziarno zwyczajnej pszenicy
Adres: Kalinówka 178
21-040 Świdnik (2 km od Lublina)
Telefon: 602 622 328, 536 622 328
E-mail: zenszen@wp.pl
Strona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.