Samopsza - ziarna w łusce na siew. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy - jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Wystarcza do obsiania 11-13 arów. Mamy ograniczona ilość nasion.
Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza ma białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy - tyrozynę, fenyloalaninę, metioninę, izoleucynę - są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Ponadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy - magnez, żelazo, cynk, mangan. Spożywać ją można zamiast ryżu, ziemniaków, do drugiego dania lub na słodko z miodem, dżemem, powidłami. Znakomita dla osób chorych na celiakię (nie tolerujących glutenu). Ziarno można gotować tak jak kaszę. U nas zbiory były około 2500 kg z ha . Wysiewamy na ha około 160-180kg.
Dobrze jest zastosować wcześniej efektywne mikroorganizmy w dawce 40l/ha, lub Humus Activ w dawce 10- 20l/ha,który zastępuję 10 ton obornika.
Samopsza w łusce na siew: worek 30 kg
Adres: Kalinówka 178
21-040 Świdnik (2 km od Lublina)
Telefon: 602 622 328, 536 622 328
E-mail: zenszen@wp.pl
Strona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.