Samopsza - ziarna w łusce na siew. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy - jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat.
Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza ma białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy - tyrozynę, fenyloalaninę, metioninę, izoleucynę - są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Ponadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy - magnez, żelazo, cynk, mangan.Spożywać zamiast ryżu, ziemniaków, do drugiego dania, lub na słodko z miodem , dżemem, powidłami. Znakomita dla osób chorych na celiakię. gotujemy krótko 4-5 minit
Adres: Kalinówka 178
21-040 Świdnik (2 km od Lublina)
Telefon: 602 622 328, 536 622 328
E-mail: zenszen@wp.pl
Strona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.