BlueN® 1KG NA 3 HA generuje do 200kg azotu
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
FORMUŁA: Proszek rozpuszczalny w wodzie WP, zawierający szczep Methylobacterium symbioticum SB23 w ilości 3x10⁷ JTK/g
Produkt posiada Certyfikat Ekologiczny nr SE/65/2022.
Ekologiczne nawożenie azotem
W dobie wysokich cen i coraz większych ograniczeń w nawożeniu azotem mineralnym warto poznać alternatywne źródła dostarczenia tego najbardziej plonotwórczego składnika pokarmowego. Najnowszą propozycją dostępną dla rolników jest technologia dostarczania azotu z powietrza, dzięki wykorzystaniu bakterii wiążących azot.
Co to oznacza w praktyce?
Niebieska Rewolucja – BlueN®
Bakterie wiążące azot, zawarte w produkcie BlueN® wnikają do rośliny przez otwarte aparaty szparkowe i kolonizują roślinę. Dostarczają roślinom azot amonowy, który jest bezpośrednio wbudowywany w aminokwasy, czyli podstawowe budulce rośliny. Produkt zalecany jest do stosowania we wszystkich uprawach rolniczych, warzywnych, sadowniczych i specjalistycznych.
Bakterie Methylobacterium symbioticum żyją w symbiozie z roślinami. Jako źródła energii do przetrwania, rozrostu i rozwoju używają metanolu wydzielanego przez rośliny podczas wzrostu. Bakterie szybko kolonizują roślinę, transportowane są do nowych przyrostów wraz z metabolitami fotosyntezy.
Do wiązania azotu atmosferycznego bakterie wykorzystują kompleks NITROGENAZY. Do prawidłowego działania tego kompleksu niezbędne jest dobre odżywienie roślin w molibden, żelazo i siarkę. Żelaza w polskich glebach nie brakuje, natomiast należy pamiętać, aby uzupełniać nawożenie siarką i molibdenem, gdyż z dostępnością tych składników jest trudniej.
Methylobacterium symbioticum w filosferze rośliny tworzy różowo zabarwione kolonie produkujące metylobaminę, która absorbuje światło UVA i UVB. Bakteria działa jako antyoksydant w reakcji na stres związany z promieniowaniem UV. Światło UV jest bezpiecznie odbijane na chloroplasty sąsiednich komórek, co zwiększa intensywność ich fotosyntezy. To z kolei zwiększa energię dostępną w roślinie.
Korzyści ze stosowania BlueN®
- Utrzymanie potencjału plonowania roślin przy mniejszej dostępności azotu z nawozów mineralnych, oraz zwiększenie plonowania przy pełnej dawce azotu mineralnego.
- Stosując Methylobacterium możemy dostarczyć roślinie co najmniej 30 kg dodatkowego azotu, który jest szybko wbudowywany w aminokwasy. W uprawach o dłuższym okresie wegetacji oraz przy sprzyjających warunkach, możemy dostarczyć nawet 50-70 kg dodatkowego azotu!
- Azot pobrany z powietrza nie jest uwzględniany w bilansie nawożenia azotem.
- Produkt można stosować w gospodarstwach ekologicznych.
Wyniki badań i wielu doświadczeń pokazują sprawdzoną i przewidywalną skuteczność BlueN® w wielu uprawach:
Jak stosować?
- pH przygotowanej cieczy roboczej powinno mieścić się w zakresie 5-8.
- Przed wlaniem do opryskiwacza produkt należy rozpuścić w wodzie lub użyć rozwadniacza.
- Bakterie aktywują się po rozpuszczeniu w wodzie, dlatego wskazane jest zużycie do kilku godzin po rozpuszczeniu produktu.
- Produkt należy zastosować na niezestresowane rośliny, w fazie intensywnego wzrostu
- Należy stosować, gdy temperatura jest wyższa niż 10°C, oraz na tydzień przed zabiegiem i tydzień po nim unikać przymrozków.
- Nawożenie należy wykonać, gdy otwarte są aparaty szparkowe (wysoka wilgotność powietrza), przy wysokich temperaturach preferowany jest zabieg nad ranem.
- Należy zadbać o prawidłowe odżywianie roślin w molibden, żelazo, siarkę i inne składniki pokarmowe.
- Odporność na deszcz: 1 godzina po zabiegu.
Zalecenia stosowania i dawkowanie
Roślina |
Dawka |
Termin stosowania |
Ilość cieczy roboczej |
||
Rośliny Rolnicze – stosować kiedy przynajmniej połowa powierzchni uprawowej jest zakryta przez rośline uprawną |
|||||
Zboża ozime |
333 g/ha
|
Stosować od pełni krzewienia, do początku kwitnienia (BBCH 25-61) |
100 – 250 l |
||
Zboża jare |
Stosować od pełni krzewienia, do fazy drugiego kolanka (BBCH 25-32) |
100 – 250 l |
|||
Rzepak ozimy |
Stosować jesienią w fazie 6-8 liści właściwych (BBCH 16-18) |
100 – 250 l |
|||
Rzepak jary |
Stosować w fazie od 6-8 liści właściwych |
100 – 250 l |
|||
Kukurydza, słonecznik, sorgo |
Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18) |
100 – 250 l |
|||
Soja i inne motylkowe |
Stosować w fazie 4-8 liści właściwych (BBCH 14-18) |
100 – 250 l |
|||
Łąki i pastwiska |
Stosować od fazy początku krzewienia do fazy liścia flagowego (BBCH 21-39) |
100 – 250 l |
|||
Rośliny ogrodnicze – stosować kiedy liście zakrywają przynajmniej połowę międzyrzędzi |
|||||
Burak ćwikłowy, czosnek, karczoch, seler, brokuł, cebula biała, kapusta, kalafior, endywia, biały szparag, zielony szparag, szpinak, groch, bób, koper, sałata, melon, por, rzodkiew, kalafior, arbuz i marchew, burak cukrowy |
333 g/ha |
Stosować między faza 4 liscia a poczatkiem kwitnienia (BBCH 14 - 61) |
100 – 400 l |
||
Ziemniak |
Stosować w okresie łączenia sie rzędów a początkiem kwitnienia (BBCH 25-61) |
100 – 400 l |
|||
Truskawka |
Stosować między fazą 5 liścia a początkiem kwitnienia (BBCH 15 - 61) |
100 – 400 l |
|||
Bakłażan, cukinia, ogórek typu konserwowego, ogórek typu sałatkowego, papryka, pomidor i pomidor przemysłowy |
Stosować między fazą pierwszego pędu bocznego a początkiem kwitnienia (BBCH 21-61) |
100 – 400 l |
|||
Rośliny Sadownicze – stosować kiedy rozwinięte jest przynajmniej 50 % masy liściowej |
|||||
Orzechy, drzewa pestkowe (wiśnia czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela) oraz ziarnkowe (jabłoń, grusza) |
500 g/ha |
Stosować w fazie od wzrostu i rozwoju pędów do początku kwitnienia (BBCH 31-61) |
500 – 2000 l |
||
Winorośl |
Stosować między zielonym pąkiem, a początkiem kwitnienia (BBCH 51-61) |
500 – 2000 l |
Przechowywanie
- Nie przechowywać w temperaturze poniżej 4°C i powyżej 35°C.
- Po otwarciu opakowania, produkt nadaje się do późniejszego zastosowania, jeżeli zadbamy o szczelne zamknięcie (nie traci wówczas swoich właściwości).
- W formulacji produktu znajduje się cukier, który jest pierwotną pożywką do namnażania się bakterii (zanim trafi na roślinę).
- Termin przydatności: dwa lata.
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane