Ziemia okrzemkowa – naturalny sposób na poprawę właściwości gleby
Diatomit, czyli ziemia okrzemkowa, to jeden z naturalnych nawozów, który znajduje zastosowanie m.in. w ogrodzie. Składa się nawet w 95% z krzemionki i ma postać proszku o białym lub jasnożółtym zabarwieniu. Jego porowate struktury odpowiadają za wysokie możliwości filtracyjne substancji stałych i cieczy. Dzięki swoim właściwościom absorpcyjnym spowalnia proces wysychania podłoża, co sprzyja optymalnemu rozwojowi roślin. Gleba dłużej utrzymuje wodę i składniki odżywcze, co wpływa korzystnie na jej strukturę. Krzem zwiększa odporność roślin na niekorzystny wpływ czynników zewnętrznych, m.in. wysokich temperatur, patogenów i zanieczyszczeń.
Zastosowanie ziemi okrzemkowej
Ziemia okrzemkowa jest naturalnym środkiem mineralnym, stosowanym do nawożenia różnego typu upraw. Należą do nich warzywa (np. ziemniaki, pomidory, marchew, ogórki), owoce (np. winogrona, truskawki, maliny), rośliny ozdobne (np. róże, draceny, fikusy), a także zboża, m.in. pszenica, w tym orkisz. Warto jednak pamiętać, że diatomit nie jest wskazany do wszystkich roślin – te kwasolubne nie tolerują dużych ilości krzemu. Innym zastosowaniem ziemi okrzemkowej jest walka ze szkodnikami upraw: mszycami, gąsienicami, ślimakami. Mogą Państwo używać diatomitu na różne sposoby: poprzez mieszanie z ziemią, bezpośrednie posypywanie oraz rozpylanie.