Liść eko czarnej porzeczki 1 kg - hurt- cena do negocjacji
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Ekologiczny Liść czarnej porzeczki, czyli folium. Poznaj właściwości zdrowotne. Ilości hurtowe dostepne około 1000 kg - cena do uzgodnienia
Są znakomitym źródłem witamin – zwłaszcza C – przeciwutleniaczy, naturalnych związków chemicznych wpływających korzystnie na układ odpornościowy, naczynia krwionośne, błony śluzowe i skórę. Liście, czyli w terminologii leczniczej z łaciny folium, są nie mniej cenne dla naszego organizmu niż świeże i suszone owoce. Zapoznaj się z poniższym opisem i dowiedz się co dokładnie ma do zaoferowania porzeczka czarna.
Dlaczego liście czarnej porzeczki są dobre dla naszego zdrowia?
Ta roślina popularna wśród działkowców i amatorów domowych przetworów jest pełna wartościowych składników, wpływających dobrze na nasz organizm. Zawarte są zarówno w owocach, jak i w liściach porzeczki. Jakie są powody, aby sięgnąć również po te drugie, dostępne przez cały rok jako suszone ziele?
- liście czarnej porzeczki zawierają silne, naturalne przeciwutleniacze takie jak antocyjany – zwalczają szkodliwe wolne rodniki, odpowiadające za objawy starzenia i uszkodzenia komórek mogące prowadzić do powstania nowotworów
- porzeczka czarna – liście oraz owoce – to bogactwo minerałów niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu
- zawierają także rutynę, wzmacniającą ściany naczyń krwionośnych i błony śluzowe oraz wspomagającą odporność
- liście zawierają garbniki – wytwarzane przez rośliny do obrony, a dzięki temu pomagające zwalczać bakterie, u ludzi działające przeciwzapalnie
Jak miały zastosowanie w medycynie ludowej?
- na zapalenia dróg moczowych oraz jako środek moczopędny
- pomocniczo w problemach żołądkowo-jelitowych i wrzodach (garbniki hamują rozwój szkodliwych bakterii)
- na artretyzm, reumatyzm i bóle stawów
- na skórę: przynoszą ulgę w bolesnych ukąszeniach owadów i owrzodzeniach
- na kaszel i anginę
- na problemy z krążeniem i sercem
- by likwidować obrzęki
Kiedy najlepiej się nimi wspomóc?
Napar z tego surowca zielarskiego, poza wskazanymi dolegliwościami, wykorzystywany jest także do wspomagania oczyszczania organizmu. Herbatkę z liści porzeczki poleca się także podczas grypy i przeziębienia oraz stanów osłabienia. Jeżeli chodzi o wpływ na złagodzenie dolegliwości reumatycznych, to rezultaty zauważyć można po dłuższym czasie regularnego stosowania.
Jak przygotować napar z czarnej porzeczki w liściach?
1-2 łyżki zalej szklanką wrzącej wody i zostaw pod przykryciem na 10-15 minut. Liść czarnej porzeczki możemy wykorzystać także w połączeniu z innymi ziołami lub ulubioną herbatą. Można bezpiecznie popijać go kilka razy dziennie.
Czarnej porzeczce – dzięki obecności takich składników jak flawonoidy czy witamina C – przypisuje się silne działanie przeciwutleniające. Zdaniem wybranych badaczy, obecny w nasionach czarnej porzeczki kwas gamma-linolenowy (GLA) odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu objawów alergii. Związki zawarte w roślinie mają działanie przeciwnowotworowe, wpływają na obniżenie poziomu za wysokiego stężenia cholesterolu, regulują poziom glukozy we krwi oraz hamują rozwój Helicobacter pylori. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C porzeczkę łączy się również z korzystnym wpływem na układ odpornościowy.
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. . Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
żEŃSZEŃ W SWOIM SKŁADZIE ZAWIERA PONAD 200 SUBSTANCJI CZYNNYCH W TYM WSZYSTKIE PODSTaWOWE PIERWIASTKI PO KTÓRE SIĘGAMY DLA NASZEGO ZDROWIA
Opakowanie butelka szklana 250 ml Z jednego kg owoców pozyskujemy około 0,5 litra 100% soku . Owoce pochodzą z naszych własnych plantacji uprawianych ekologicznie.
Czarne porzeczki są jednymi z bogatszych w witaminę C owoców leśnych. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w pomarańczach. Pod względem jej zawartości czarna porzeczka jest nr 2 na wśród polskich roślin. Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g, czyli garść czarnych porzeczek pokrywa dokładnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane