Orkisz ozimy eko na siew/kiełki 30 kg w łusce

Orkisz ozimy eko na siew/kiełki 30 kg w łusce

130,00 zł
Brutto

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni

Orkisz na siew z gospodarstwa ekologicznego worek 30kg wystarcza na obsianie około 0,1ha. Dostawa do gospodarstwa , polecam  bio preparat do zaprawiania : em-ogród 1 lita na 400 kg 32zł , oraz  przygotowanie gleby przedsienie Agro-P 90 zł/ha ( rozkłada resztki oraz zwiększa wykorzystanie składników odżywczych, Nie potrzeba nawożenia pod orkisz)

Ilość

Orkisz jest bardzo bogaty we właściwości odżywcze, w porównaniu z innymi zbożami najwartościowszy i najzdrowszy. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę.


Orkisz ma ogromne zastosowanie, a z jego ziaren wytwarza się wiele różnych produktów, wśród których wymienić można: kasze, mąkę, pieczywo, otręby, płatki, syrop czy też kawę.

Orkisz to zboże niezwykle bogate w składniki odżywcze. 100 g produktu zapewni nawet 21% dziennego zapotrzebowania człowieka na białko i aż 30% na błonnik. Zawarty w orkiszu gluten rzadziej uczula niż zwykła pszenica i mogą go spożywać nawet osoby nietolerujące glutenu.
Orkisz posiada szeroki skład witamin i cennych minerałów takich jak: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K oraz błonnik, cukry, skrobie, sterole, minerały-cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. W 194 g orkiszu zawiera się 246 kcal, cenne węglowodany.
Orkisz charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka i niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej w ziarnach. Kompozycja aminokwasów jest inna niż w białkach pszenicy, orkisz zawiera sporo lizyny i metioniny (aminokwasów niezbędnych dostarczanych wraz z dietą i niewytwarzanych przez człowieka), których brakuje pszenicy.
Zawartość makroskładników odżywczych w orkiszu (dane orientacyjne)
1. Skrobia [% suchej masy SM] 62
2. Cukry [% SM] 2,2
3. Węglowodany [% SM] 66,1
4. Błonnik ogółem [% SM] 10,9
5. Błonnik rozpuszczalny [% SM] 9,3
6. Błonnik nierozpuszczalny [% SM] 1,7
7. Białko [% SM] 15,6
8. Proporcja gliadyn do glutenin 3,5:1
9. Tłuszcz [% SM] 2,5
10. Sterole [μg/g SM] 527-963
Zawartość witamin i składników mineralnych w orkiszu
1. Wapń [mg/100 g] 27
2. Żelazo [mg/100 g] 4,44
3. Magnez [mg/100 g] 136
4. Fosfor [mg/100 g] 401
5. Potas [mg/100 g] 388
6. Sód [mg/100 g] 8
7. Cynk [mg/100 g] 3,28
8. Witamina B1 (tiamina) [mg/100 g] 0,364
9. Witamina B2 (ryboflawina) [mg/100 g] 0,113
10. Witamina B3 (niacyna) [mg/100 g] 6,843
11. Witamina B6 (pirydoksyna) [mg/100 g] 0,230
12. Witamina E [mg/100 g] 0,79

                               ziarno (Triticum spelta) szczególnie dla alergików

Orkisz niesie korzyści dla zdrowia w postaci:

1. przyspiesza przemianę materii;

2. kontroluje poziomu cukru we krwi i masy ciała dzięki dużej zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu i wydłuża uczucie sytości po posiłku.

 

3. pomaga obniżyć poziom cholesterol, dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny, które to ponadto są w stanie hamować działanie wolnych rodników z utlenionego cholesterolu;

3. łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego- zapobiega zaparciom i jest pomocny przy nadmiernych wzdęciach;

4. wspiera diety redukcyjne i jadłospis diabetyków;

5. zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych;

6. stymuluje działanie układu odpornościowego, działając jak naturalny antybiotyk poprzez zawartość w swym składzie Rodanie, pełniących taką funkcję w organizmie oraz przez tiaminę w przypadku zapalenia czy przewlekłego stresu, oraz wyciszanie negatywnych skutków tych stanów;

7. zmniejszanie ryzyka nowotworu jelita grubego, dzięki zredukowaniu czasu kontaktu mas kałowych z jelitem oraz czasu przenikania toksyn do jego komórek;

8. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych;

9. reguluje rytmu wypróżnień dzięki obecności błonnika dzięki któremu z kolei zwiększona zostaje objętość stolca;

10. zmniejsza ryzyka miażdżycy;

stymuluje działanie układu odpornościowego, działając jak naturalny antybiotyk poprzez zawartość w swym składzie Rodanie, pełniących taką funkcję w organizmie oraz przez tiaminę w przypadku zapalenia czy przewlekłego stresu, oraz wyciszanie negatywnych skutków tych stanów;

 

11. poprawia krążenia krwi i zmniejszenie ryzyka anemii za sprawą wysokiej zawartości żelaza i miedzi oraz dzięki wysokiej zawartości żelaza oraz miedzi, czyli pierwiastków uczestniczących w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Im większa jest liczba czerwonych ciałek krwi, tym samym lepsze jest dotlenienie komórek oraz tkanek, przyspieszenie metabolizmu, jak również wzrost poziomu energii, i ogólne lepsze samopoczucie;

12. wpływa na układ hormonalny dzięki niacynie, która jest niezbędna do jego funkcjonowania, a w szczególności do wytworzenia się hormonów płciowych;

13. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę.

Orkisz - właściwości zdrowotne

Orkisz ma niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm, poprzez dużą zawartość cennych składników odżywczych i witamin. Wiele z tych pozytywnych dla zdrowia skutków wynikających ze spożywania orkiszu jest związana z obecnością w nim błonnika, zwłaszcza frakcji rozpuszczalnej.

To, co wyróżnia orkisz to zawarty w nim rodanid, związek, który działa jak naturalny antybiotyk, a który znajduje się również w naszej krwi, mleku kobiet karmiących piersią oraz ślinie. Rodanid wykazuje działanie stymulujące na układ odpornościowy, zapewnia dziecku, które jest karmione piersią ochronę przed infekcjami. Dodatkowo wpływa na produkcję krwi, a także na odpowiedni wzrost i rozwój młodego organizmu.

Pszenica Orkisz, (w łusce), produkcja naturalna bez nawozów i chemii, zbiór 2023 r. Możliwy dowóz lub wysyłka - (do uzgodnienia). Zapraszam i Polecam.

 

CHARAKTERYZUJE SIĘ WIĘKSZĄ ZDOLNOŚCIA PRZYSTOSOWAWCZĄ I ODŻYWCZĄ. PORÓWNUJĄC JĄ Z PSZENICĄ ZWYCZAJNĄ MA WIĘKSZĄ ZAWARTOŚĆ BIAŁKA (13-17%) , ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I GLUTEN DOBRZE PRZYSWAJALNY PRZEZ NASZ ORGANIZM.

 

Ø Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi

Y Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny

Y Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków

Y Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia

Ø Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji

Ø Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych

Ø Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia

Ø Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.

                 Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele

działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe,

witaminę B, żelazo i białko.

 

 

Kupuj  u źródła z ekologicznego gospodarstwa. Tylko to daje 100% gwarancję jakości.

 

"Pokarm może być lekarstwem" to już dawno temu powiedział Hipokrates!

 

Łuska orkisz  Niezbędna do wykonania poduszki orkiszowej do spania.

Poduszka z wkładem z orkiszu wytwarzając silne pole biologiczne zbliżone do naturalnego biopola człowieka, wzmacnia i uzupełnia jego braki. Wypełnia się ją łuską orkiszu. Orkisz poprawia krążenie krwi, działa odprężająco i przeciwbólowo.

 Harmonizuje emocjonalnie, uspokaja, łagodzi stres. Zapewnia długi i głęboki sen dzięki temu, że pachnie świeżym ziarnem.  Aby wzmocnić jej działanie można ją podgrzewać w temp. 50 C. Długo utrzymuje temperaturę.

Łuski jako lek

W krajach zachodnich zmielone łuski orkiszu traktuje się również jako lek, źródło błonnika. Kąpiele w odwarach z plewek są środkiem pomocnym w wielu dolegliwościach skórnych. 

 

Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw.

 

97 Przedmioty

Brak recenzji użytkowników.

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
  • Zarejestruj się

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło