Zestaw Efektywnych Mikroorganizmów do aktywacji (EM 1 + Melasa z trzciny cukrowej)

Zestaw Efektywnych Mikroorganizmów do aktywacji (EM 1 + Melasa z trzciny cukrowej)

45,14 zł
з податком

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni

W skład zestawu wchodzi preparat EM 1 oraz melasa z trzciny cukrowej. Aby osiągnąć aktywny preparat z Efektywnymi Mikroorganizmami należy go aktywować w procesie fermentacji, z udziałem cennej pożywki w postaci Melasy z trzciny cukrowej i ciepłej wody o temperaturze 35-37 stopni. Uzyskany w ten sposób preparat może być stosowany do pielęgnacji roślin, fermentacji resztek organicznych, uzdatniania gleby.

Pojemność
Кількість

Preparat EM 1 to koncentrat Efektywnych Mikroorganizmów, które należy aktywować w procesie fermentacji, z udziałem cennej pożywki w postaci Melasy z trzciny cukrowej i ciepłej wody o temperaturze 35-37 stopni. Uzyskany w ten sposób preparat może być stosowany do pielęgnacji roślin, fermentacji resztek organicznych, uzdatniania gleby.

Działanie:

- przywraca glebom naturalną żyzność

- stymuluje odporność zwierząt i roślin

- powstrzymuje procesy gnilne

- przyspiesza rozkład materii organicznej

Stosowanie:

- w roztworze wodnym w formie oprysków, podlewania, zamgławiania i bezpośredniego dozowania

- postaci fermentów ziołowych jako napój probiotyczny

Skład:

woda, bakterie kwasu mlekowego, bakterie fototroficzne, drożdże, melasa trzcinowa

Instrukcja namnażania:

Preparat EM 1® to „uśpione mikroorganizmy”, które aby się obudzić potrzebują pożywienia (czyli melasy) i ciepłej wody o temperaturze 35-37 stopni. Zaczynają wtedy fermentować tworząc EM A (aktywny).

Przy sporządzaniu roztworu należy zawsze stosować proporcję 1:1:18 (Preparat EM-1® : Melasa z trzciny cukrowej : woda).

Do szklanej lub plastikowej butelki wlewamy trochę ciepłej (35-37 stopni C) wody. Następnie dodajemy Melasę i całość mieszamy. Musimy dobrze wymieszać (można wcześniej w garnku rozpuścić Melasę w ciepłej wodzie); następnie wlewamy EM 1®, przedtem energicznie wstrząsając butelką, po czym uzupełniamy pojemnik ciepłą wodą i lekko zakręcamy lub stosujemy rurkę fermentacyjną (jak do wina). Zostawiamy pojemnik w ciemnym, ciepłym miejscu.

Jeżeli pojemnik jest zakręcony, należy raz dziennie odkręcić, żeby wypuścić nagromadzone gazy. Po 1-2 dniach zaczyna fermentować a po 7 preparat EM A jest aktywny. Tak rozmnożone mikroorganizmy muszą być zużyte w ciągu 14 dni.

Przechowywanie: preparat najlepiej jest przelać w butelkę ze szczelnym zamknięciem i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Praktyczne uwagi:

Potrzebna jest dobrej jakości woda pitna.

Prawidłowo namnożony preparat EM Aktywny to ciemno – herbaciany, przejrzysty płyn o lekko kwaskowatym smaku i zapachu fermentu, o odczynie pH mieszczącym się w granicach 3,40 do 3,80.

100 од.

Brak recenzji użytkowników.

Коментарі (0)
Наразі коментарі відсутні.
  • зареєструватися

Реєстрація нового облікового запису