Jak używać

Stałe używanie tej fascynującej rośliny zapewnia w długim okresie dobre zdrowie, wspaniałe samopoczucie i długie lata życia.

Najprostszą i zarazem najskuteczniejszą formą używania żeń-szenia jest żucie świeżych lub wysuszonych korzeni w zalecanych poniżej dawkach. Żujemy, a następnie połykamy. Żucie jest pierwszym etapem trawienia, dlatego też im dokładniej przeżujemy żeń-szeń  i wymieszamy ze śliną, tym lepiej nasz układ pokarmowy wykorzysta jego właściwości.

Średnią zalecaną dawką w „KURACJI ŻEŃ-SZENIOWEJ” są 1-4 g korzenia żeń-szenia na dobę. Ta ilość może być podzielona na dwie dawki, np. gdy używamy więcej niż 2 g dziennie, połowę przyjmujemy rano a drugą po południu. Najlepiej jest zażywać żeń-szeń pomiędzy posiłkami. W czasie już istniejącej choroby, dla uzyskania szybszych efektów, dawkę żeń-szenia możemy zwiększyć maksymalnie do 4 g dziennie.

Kuracja żeńszeniowa, tak jak każda kuracja ziołowa, powinna trwać minimum miesiąc. Jednak nie powinniśmy używać żeń-szenia dłużej niż 3 miesiące w ciągu jednej kuracji.  Po tym okresie należy zrobić przerwę na co najmniej 30 dni.

Profilaktycznie możemy zażywać żen-szeń w każdym okresie. Tradycyjna medycyna chińska (która ma największe doświadczenie w tym zakresie) zaleca stosowanie żeń-szenia w okresie jesień-zima-wiosna, czyli w okresie kiedy nasz organizm jest najbardziej narażony na osłabienie czy trudne warunki atmosferyczne.

Herbata żeń-szeniowa
Drobno rozdrobniony korzeń żeń-szenia, w ilości pół łyżeczki do herbaty (1 g), zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 – 20 minut. Taką porcję żeń-szenia możemy zalać dwa-trzy razy.  Żeń-szeń najlepiej jest zaparzać w termosie lub samowarze. Spożywamy tak jak inne herbaty. Dobrze jest pić z dodatkiem miodu.

 

Żeń-szeń w postaci naparu
Znakomicie wpływa na górne drogi oddechowe. Szczególnie polecam dla osób pracujących głosem: wykładowcy, kadra zarządzająca, nauczyciele.

Dla wyżej wymienionych grup zawodowych znakomite znaczenie ma też działanie wzmacniające system nerwowy.

Działanie na centralny układ nerwowy zależy od wielkości dawki żeń-szenia. W niewielkich dawkach żeń-szeń działa stymulując oraz poprawiając zdolność koncentracji i przyspieszając odruchy warunkowe. Przeprowadzone w roku 1996 badania na 112 ochotnikach w średnim wieku (z użyciem placebo) wykazały, że u tych, którzy regularnie zażywali żeń-szeń przez okres 2 miesięcy, znacznie poprawiła się zdolność tzw. myślenia abstrakcyjnego, co wykazały odpowiednie testy psychologiczne. W podobnym czasie zażywała żeń-szeń grupa 50 mężczyzn w doświadczeniu Sandverga i Denckera, po czym zaobserwowano u nich o wiele lepsze postrzeganie szczegółów, zdolność koncentracji i orientację w przestrzeni niż w testach sprzed eksperymentu. Nawet zdolności do rozwiązywania trudnych zadań arytmetycznych poprawiły się znacznie u dorosłych mężczyzn, zażywających przez kilka tygodni żeń-szeń! Inna grupa osób w wieku mocno już zaawansowanym potwierdziła to, co już wcześniej udowodniono na szczurach w labiryncie: pod wpływem stałego zażywania niewielkich ilości żeń-szenia poprawia się pamięć, zdolność koncentracji i dłuższego skupienia uwagi oraz ogólna odporność psychiczna.

 

Nalewka żeń-szeniowa
Najlepiej świeży lub suchy pokrojony lub rozdrobniony korzeń żeń-szenia w ilości 30 g zalać 0,25 litra 50- 70% alkoholu i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 tygodnie. Co parę dni wstrząsnąć. Po 2 tyg. dodać łyżkę miodu. Nalewka taka ma specyficzny żeńszeniowy smak i właściwości lecznicze.

Sposób użycia: kurację rozpoczynamy od 1-5 łyżeczek dziennie zwiększając do maksymalnie 5-7 łyżeczek w ciągu 7 dni.  Nalewkę używamy aż do wyczerpania. Po wypiciu korzenie możemy zalać jeszcze raz alkoholem lub je zżuć. Najlepiej żeń-szeń zażywać po posiłku, raz dziennie po śniadaniu.

Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące. Według medycyny chińskiej profilaktycznie kurację żeńszeniową robimy dwa-trzy razy w roku. W przypadkach chorobowych żeń-szeń możemy używać częściej niż 3 razy i większych dawkach, maks. 3 łyżki dziennie. Po 3-miesięcznej kuracji należy zrobić przerwę na co najmniej miesiąc.

 

Inne formy używania żeń-szenia:
W tradycji Dalekiego Wschodu żeń-szeń jest stosowany na wiele sposobów. Na przykład w Chinach jest używany jako przyprawa kulinarna, jest dodawany do zup, dań mięsnych i innych potraw, tak jak u nas majeranek, cząber, czy inne zioła.

zenszeniu

plantacja żeń-szenia Świdnik

sadzonki żeń-szenia

żeń-szeń sklep online

Dane kontaktowe

Adres: Kalinówka 178 C (ul. Chmielna) 
21-040 Świdnik

Telefon: 602 622 328, 536 622 328

E-mail: zenszen@wp.pl

Wszystko O

zenszeniuWszystko Ojak Uzywac: zenszeniuWszystko O

Zamknij

Strona korzysta z plików cookies i zapisuje pliki tymczasowe na Twoim komputerze. Pozostając na niej akceptujesz te warunki. Więcej TUTAJ.



0
Koszyk
Brak produktów w koszyku.

VC

Ekologiczna Uprawa Żeń Szenia

CHMIEL żeńszeń

Adres

Kalinówka 178 C (ul. Chmielna)

21-040

Świdnik

Poland

602 622 328

pszenica sklep internetowy

nalewka z żeńszenia sklep online

żeń-szeń sklep internetowy

żeń-szeń sklep online

Sadzonka żeńszenia sklep

Sok z czarnej porzeczki sklep

Topinambur sklep online

Żyto ziarno sklep internetowy

Samopsza łuska sklep

Samopsza mąka sklep online

Bio humus sklep internetowy

Bio algeen sklep internetowy

Emulpar sklep internetowy

Facelia sklep online

Gryka niepalona kasza sklep

Herbagreen sklep internetowy

Korzeń świeży żeń-szeń sklep

Efektywne mikroorganizmy sklep

melisa sklep internetowy

PODUSZKA zdrowotna z orkiszu sklep

PODUSZKA z orkiszu sklep online

PODUSZKA GRYCZANA sklep online

SÓL KŁODAWSKA sklep internetowy

Tymianek sklep internetowy

uprawa żeń-szenia Świdnik

plantacja żeń-szenia Świdnik

ekologiczna uprawa żeń-szenia Świdnik