• Obecnie brak na stanie
orkisz jary na siew 30 kg w łusce DOSTEPNY  OD WRZESNIA 2024

orkisz jary na siew 30 kg w łusce DOSTEPNY OD WRZESNIA 2024

115,00 zł
Brutto

Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni

Orkisz na siew z gospodarstwa ekologicznego worek 30kg wystarcza na obsianie około 0,1ha. Dostawa do gospodarstwa , polecam  bio preparat do zaprawiania : em-ogród 1 lita na 400 kg 32zł , oraz  przygotowanie gleby przedsienie Agro-P 500 zł/ha ( rozkłada resztki oraz zwiększa wykorzystanie składników odżywczych, Nie potrzeba nawożenia pod orkisz)

Ilość
Obecnie brak na stanie

Orkisz jest bardzo bogaty we właściwości odżywcze, w porównaniu z innymi zbożami najwartościowszy i najzdrowszy. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę.
Orkisz ma ogromne zastosowanie, a z jego ziaren wytwarza się wiele różnych produktów, wśród których wymienić można: kasze, mąkę, pieczywo, otręby, płatki, syrop czy też kawę.

Orkisz to zboże niezwykle bogate w składniki odżywcze. 100 g produktu zapewni nawet 21% dziennego zapotrzebowania człowieka na białko i aż 30% na błonnik. Zawarty w orkiszu gluten rzadziej uczula niż zwykła pszenica i mogą go spożywać nawet osoby nietolerujące glutenu.
Orkisz posiada szeroki skład witamin i cennych minerałów takich jak: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina E i K oraz błonnik, cukry, skrobie, sterole, minerały-cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. W 194 g orkiszu zawiera się 246 kcal, cenne węglowodany.
Orkisz charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka i niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej w ziarnach. Kompozycja aminokwasów jest inna niż w białkach pszenicy, orkisz zawiera sporo lizyny i metioniny (aminokwasów niezbędnych dostarczanych wraz z dietą i niewytwarzanych przez człowieka), których brakuje pszenicy.
Zawartość makroskładników odżywczych w orkiszu (dane orientacyjne)
1. Skrobia [% suchej masy SM] 62
2. Cukry [% SM] 2,2
3. Węglowodany [% SM] 66,1
4. Błonnik ogółem [% SM] 10,9
5. Błonnik rozpuszczalny [% SM] 9,3
6. Błonnik nierozpuszczalny [% SM] 1,7
7. Białko [% SM] 15,6
8. Proporcja gliadyn do glutenin 3,5:1
9. Tłuszcz [% SM] 2,5
10. Sterole [μg/g SM] 527-963
Zawartość witamin i składników mineralnych w orkiszu
1. Wapń [mg/100 g] 27
2. Żelazo [mg/100 g] 4,44
3. Magnez [mg/100 g] 136
4. Fosfor [mg/100 g] 401
5. Potas [mg/100 g] 388
6. Sód [mg/100 g] 8
7. Cynk [mg/100 g] 3,28
8. Witamina B1 (tiamina) [mg/100 g] 0,364
9. Witamina B2 (ryboflawina) [mg/100 g] 0,113
10. Witamina B3 (niacyna) [mg/100 g] 6,843
11. Witamina B6 (pirydoksyna) [mg/100 g] 0,230
12. Witamina E [mg/100 g] 0,79

                               ziarno (Triticum spelta) szczególnie dla alergików

 

CHARAKTERYZUJE SIĘ WIĘKSZĄ ZDOLNOŚCIA PRZYSTOSOWAWCZĄ I ODŻYWCZĄ. PORÓWNUJĄC JĄ Z PSZENICĄ ZWYCZAJNĄ MA WIĘKSZĄ ZAWARTOŚĆ BIAŁKA (13-17%) , ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I GLUTEN DOBRZE PRZYSWAJALNY PRZEZ NASZ ORGANIZM.

 

Ø Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi

Y Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny

Y Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków

Y Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia

Ø Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji

Ø Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych

Ø Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia

Ø Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.

                 Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane w zwykłej pszenicy, które w ciele

działają jak antyutleniacze. Jest także bardzo bogaty w minerały, aminokwasy, nasycone kwasy tłuszczowe,

witaminę B, żelazo i białko.

 

 

Kupuj  u źródła z ekologicznego gospodarstwa. Tylko to daje 100% gwarancję jakości.

 

"Pokarm może być lekarstwem" to już dawno temu powiedział Hipokrates!

 

Łuska orkisz  Niezbędna do wykonania poduszki orkiszowej do spania.

Poduszka z wkładem z orkiszu wytwarzając silne pole biologiczne zbliżone do naturalnego biopola człowieka, wzmacnia i uzupełnia jego braki. Wypełnia się ją łuską orkiszu. Orkisz poprawia krążenie krwi, działa odprężająco i przeciwbólowo.

 Harmonizuje emocjonalnie, uspokaja, łagodzi stres. Zapewnia długi i głęboki sen dzięki temu, że pachnie świeżym ziarnem.  Aby wzmocnić jej działanie można ją podgrzewać w temp. 50 C. Długo utrzymuje temperaturę.

Łuski jako lek

W krajach zachodnich zmielone łuski orkiszu traktuje się również jako lek, źródło błonnika. Kąpiele w odwarach z plewek są środkiem pomocnym w wielu dolegliwościach skórnych. 

 

Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw.

 

Brak recenzji użytkowników.

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.
  • Zarejestruj się

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło