Samopsza eko w łusce 1kg do siewu na kiełki, pszenica pierwotna
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Samopsza - ziarna w łusce na siew, kiełki. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy - jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Zboże pierwotne nie jest wrażliwe na terminy siewu.
Jest to odmiana dzika, uważa się ją za roślinę leczniczą. Samopsza ma białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy - tyrozynę, fenyloalaninę, metioninę, izoleucynę - są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego. Ponadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy - magnez, żelazo, cynk, mangan. Spożywać zamiast ryżu, ziemniaków, do drugiego dania lub na słodko z miodem, dżemem, powidłami. Znakomita dla osób chorych na celiakię. Można ziarno gotować tak jak kaszę. U nas zbiory były 3000 kg z ha. Wysiewamy na ha około 160 kg.
Dobrze jest zastosować wcześniej efektywne mikroorganizmy w dawce 20 l/ha lub Florahumus w dawce 0,250kg/ha +Bacter Plant 0,5kgha
Własciwoci:
dla nietorelujacych gluten
Y Mogą go spożywać osoby chore na celiakię.
|
Zawiera tylko 8 chromosomów, tych danych od Boga
Y Bogata w karotenoidy i witaminę A. W porównaniu z pszenicą, samopsza zawiera 35 razy więcej witaminy A
Y 4 razy więcej beta-karotenu i luteiny, substancji o zdolnościach przeciwrodnikowych, które chronią przed UV.
Y Luteina to karotenoid, chroni skórę również przed światłem niebieskim emitowanym w dużej ilości przez świetlówki
Y Znakomita dla osób z nietolerancja glutenu.
Y SAMOPSZY mogą używać osoby chore na celiakię (po konsultacji z lekarzem)
Y Samopsza ma białko, które ma bardzo korzystny skład, zawiera bowiem niewystępujące w pszenicy aminokwasy:
- są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Aminokwasy te wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego.
|
Ø tyrozynę
Ø fenyloalaninę
Ø metioninę
Ø izoleucynę
Samopsza zawiera unikalny peptyd o silnych własnościach antyoksydacyjnych i re witalizujących skórę. Naśladuje działanie glutationu, enzymu, występującego naturalnie w naszych organizmach, który zwalcza wolne rodniki oraz sprzyja eliminacji toksyn. Dodatkowo peptyd obecny w samopszy hamuje postępujący z wiekiem proces glikacji, który powoduje niszczenie białek podporowych skóry i przedwczesne starzenie, objawiające się utratą elastyczności oraz zmniejszeniem zdolności regeneracyjnych skóry
YPonadto mąka z samopszy zawiera mikro- i makroelementy –
Ymagnez, Y żelazo, Ycynk, Ymangan.
Spożywać zamiast ryżu, ziemniaków, do drugiego dania, lub na słodko z miodem , dżemem, powidłami, olejem. Można ziarno gotować tak jak kaszę. Po namoczeniu gotować około 20 minut
"Pokarm może być lekarstwem" to już dawno temu powiedział Hipokrates!
Mamy w ofercie : opakowanie mąki i makarony (pakujemy dowolna ilość)
Samopsza ziarno na: płatki, do gotowania , ziarno rozkrusz – jak kasza - manną, krupy, mąkę pełny przemiał, makarony
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane