Proso eko na kszę jaglaną do siewu, na kiełki 1 kg
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni
Ziarna prosa ekologicznego do siewu na kiełki lib na kaszę Jaglaną
Kasza jaglana z prosza ekologicznego - skutecznie usuwa śluz z naszego organizmu, o czym powinny pamiętać wszystkie mamy, które włączając kasza jaglaną do diety swoich pociech podczas infekcji, skutecznie pozbywać się będą mokrego kaszlu i kataru. Przypominam, że dokładnie odwrotnym w skutkach zabiegiem żywieniowym jest podawanie dzieciom nabiału (głównie serów i jogurtów). Podając jaglankę skutecznie wzmacniamy i pobudzamy osłabiony i wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze.
NA CO może POMóC NAM KASZA JAGLANA?
Przede wszystkim neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. Zaraz po spożyciu potrafi przynieść ulgę. Doskonale usuwa śluz z organizmu i widać to namacalnie u dzieci, które w czasie infekcji borykają się z mokrym kaszlem i katarem.
JAK PRZYGOTOWAĆ JAGLANĄ?
Bardzo często słyszę opinie, że kasza jaglana jest niesmaczna ze względu gorzki smak. Wiele osób również narzeka, że nie jej konsystencja jest mało przyjazna i pozostawia wiele do życzenia, by zjeść ją ze smakiem. Moim zdaniem Ci co narzekają po prostu źle ją przygotowali i dlatego nie wydała się być atrakcyjnym kąskiem na talerzu. A więc, by dobrze zabrać się za przygotowanie posiłku w oparciu o nasz produkt zbożowy należy odmierzyć upragnioną jej ilość i zalać zimną wodą na około godziny. Można moczyć ją oczywiście dłużej, jednak pamiętać, że przed ugotowaniem zmienić jej wodę. To pozwoli nam pozbyć się goryczki. Ja jednak nie praktykuję tej metody. Kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą kilka minut i dla mnie gorycz jest niewyczuwalna po tym zabiegu. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gotuję zatem wodę i wypłukaną lub wymoczoną kasze wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki masła. Kaszę należy obserwować. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia lub nadaje się do dalszej obróbki.
Opis: kasza jaglana otrzymywana z łuskanego ziarna prosa z naszego certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego
Składniki: kasza jaglana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny).
Zastosowanie: na śniadanie gotowana na wodzie lub mleku, najlepiej z bakaliami. Stosowana również jako dodatek do duszonych mięs, zup, zapiekanek.
Sposób przygotowania: gotować na małym ogniu przez 15 min w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy. Podczas gotowania dodać łyżeczkę masła.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1476 kJ / 349 kcal
Tłuszcz - 3,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 67,0 g
w tym cukry - 0,2 g
Białko - 11,0 g
Sól < 0,01 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna: produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane